11
Restauratieladder ERM

De Erfgoedhovenier werkt in haar projecten altijd volgens de restauratieladder, die ontwikkeld is door de stichting ERM. Dit model geeft handvatten wanneer in te grijpen in historische elementen, en wanneer niet. De restauratieladder wordt voor groene monumenten toegepast in de Uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken (URL6010). In deze blog nemen we u mee in de verschillende treden van de Restauratieladder. 

Conserveren

Bij de eerste trede gaat het om het in conditie houden van de aanwezige groenaanleg. Het gaat hierbij om al het dagelijks of periodiek terugkerend onderhoud zoals snoeien, onkruid vrijmaken, grasmaaien, bladruimen, hagen knippen en bemesten. 

Repareren

In de tweede treden voeren we plaatselijke herstelwerkzaamheden uit. Hierbij vervangen we zo min mogelijk materialen. Je kunt heirbij denken aan achterstallig snoeionderhoud, vervangen van beplanting met dezelfde soorten uit eigen kweek of het herstellen van een verharding met hergebruik van het zelfde materiaal. 

Vernieuwing

In de derde trede wordt onderscheid gemaakt in 3 subtredes. Hierbij vernieuwen we historische elementen uit een tuin.

  • Kopiëren: de oorspronkelijke vorm en uitvoering blijft behouden en we gebruiken gelijksoortig materiaal (bijvoorbeeld uit dezelfde periode, maar van een andere locatie. Je kunt hierbij denken aan het opnieuw aanleggen van tuin of tuindeel volgens het oorspronkelijke beplantingsplan of het vernieuwen van een houten kantopsluiting met hetzelfde materiaal.
  • Imiteren: op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd, maar niets is minder waar: hier worden nieuwe materialen of technieken toegepast om het historische element te behouden. Denk hierbij aan een het vervangen van beplanting door een ziekteresistente soort of het geheel vervangen van een houten kantopsluiting door een vergelijkbaar materiaal.
  • Verbeteren: een historisch element blijft bestaan, maar krijgt een andere verschijningsvorm. De verbetering kan noodzakelijk zijn bij bijvoorbeeld intenstief gebruik of duurzaamheidsoverwegingen. Een voorbeeld is het vervangen van gestoken graskanten door staalstrips vanwege slijtage.
Buitenplaats Sparrendaal
Buitenplaats Sparrendaal
Onderhoud van Buitenplaats Sparrendaal: een langdurige betrokkenheid Eind jaren negentig kregen wij van de gemeente Driebergen-Rijsenburg de vraag of wij het onderhoud van de tuin van Buitenplaats Sparrendaal op ons...
Kasteel Ruurlo - De Erfgoedhovenier
Kasteel Ruurlo
Natuur, kunst, vakmanschap en beleving komen samen   Tussen een afwisselend en rijk landschap, mystieke sfeer en idyllische plaatsjes diep in de Achterhoek, ligt Kasteel Ruurlo. Naast dat het kasteel...
Landgoed Verboom
Landgoed Verboom
Soort project: Opdrachtgever: Object: Historisch onderzoek: 
Hooge Paaschberg De Erfgoedhovenier
Hooge Paaschberg
Naarden Vesting
Naarden Vesting
Soort project: Opdrachtgever: Object: Historisch onderzoek: 
Trompenburgh 's Gravenland
Trompenburgh ‘s-Graveland
Bijzondere buitenplaats vraagt uitmuntend beheer Deze bijzondere buitenplaats uit 1654 waarvan het huis in 1677 werd herbouwd door de Cornelis Tromp (1629-1691), luitenant van de Nederlandse en Deense vloot, is...

Download het whitepaper 'De kunst van groen erfgoed

In deze whitepaper gaan we dieper in op onze visie op het beheer van groen erfgoed. Wat is groen erfgoed eigenlijk? Welke waarde(n) heeft het? Hoe onderhoud je groen erfgoed zo dat het de tand des tijds doorstaat?